Parking Kokkelbeekplein

Auto

We werken aan een verkeersluwere binnenstad in Sint-Niklaas. Autoverkeer leiden we omheen het centrum in plaats van erdoor, onder andere via circulatiemaatregelen. Je auto parkeren in Sint-Niklaas is eenvoudig en gebruiksvriendelijk: je kan betalen met sms en app, online een aantal parkeerproducten aankopen en vlakbij verschillende parkings kan je de overstap maken naar een deelfiets, deelstep of het openbaar vervoer. 

Parkeerzones

In de stadskern zijn er vier parkeerzones: straatparkeren (rood), pleinparkeren (geel), centrumparkeren (wit) en schijfparkeren (blauw). Daarnaast zijn er ook aparte parkeerplaatsen voor winkelparkeren (groen). In heel de stadskern geldt het parkeerregime van 9 tot 18 uur, van maandag t.e.m. zaterdag. 

Meer weten over de verschillende parkings en prijzen.

Je parkeertijd betalen is eenvoudig, en kan via app, sms, online of via de parkeerautomaat.

Naar instructies over parkeertijd betalen.

Plannetje Parkeerwijzer

Plan je renovatiewerken aan je woning, verwacht je een levering of ga je verhuizen? Dan is het soms nodig een stukje van het openbaar domein in te nemen, bijvoorbeeld één of meerdere parkeerplaatsen. Voor zo’n tijdelijk parkeerverbod heb je een toelating nodig. Vergeet ook niet vooraf parkeerverbodsborden aan te vragen.  

Naar tijdelijk parkeerverbod.

Je kan ook een permanent parkeerverbod – de bekende gele lijnen - aanvragen, bijvoorbeeld als je hinder ondervindt bij het in- en uitrijden van je garage of oprit.

Naar permanent parkeerverbod.

Is generated

De stad heeft bijzondere aandacht voor parkeer- en mobiliteitsoplossingen voor personen met een handicap.

Is generated

Parkeren in de stad

Op voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een handicap

Op voorbehouden plaatsen (verkeersbord E9a met pictogram van de rolstoel) kan de houder van een parkeerkaart voor personen met een handicap het voertuig gratis en onbeperkt parkeren, op voorwaarde dat de speciale parkeerkaart duidelijk zichtbaar achter de voorruit ligt. De plaatsen worden door politiemensen en parkeerwachters gecontroleerd, niet door de scanwagen. Om gratis en onbeperkt op deze plaatsen te parkeren moet je de nummerplaat dus niet registeren. Hier speelt het persoonsgebonden aspect van de speciale parkeerkaart.

Op niet-voorbehouden plaatsen voor personen met een handicap

Op niet-voorbehouden plaatsen in de betalende en blauwe zone kan de houder van een parkeerkaart voor personen met een handicap gratis én onbeperkt parkeren. Alleen moet je de nummerplaat van het voertuig waarmee je rijdt of je laat vervoeren registeren via deze website. Dit om controle met de scanwagen mogelijk te maken. Voorwaarde blijft dat de speciale kaart duidelijk zichtbaar achter de voorruit moet liggen. Hier speelt het persoonsgebonden aspect van de speciale parkeerkaart niet. Als de houder van de kaart dit wenst, kan je zelfs nog een 2de nummerplaat laten registeren. Ook dat voertuig zal gratis en onbeperkt kunnen parkeren in betalende en blauwe zone, mits het voorleggen van de speciale parkeerkaart.

Heb je hulp nodig om jouw nummerplaat te registreren? We helpen je graag verder in de parkeerwinkel op het Hendrik Heymanplein 108, Sint-Niklaas. 

Meer informatie over de parkeerwinkel.

Registreer je nummerplaat.

Je ben steeds verplicht om de speciale parkeerkaart steeds duidelijk met de voorzijde (kant met de vervaldatum) aan de voorruit van de wagen te plaatsen. Kom je in aanmerking voor een parkeerkaart voor personen met een handicap? Vraag deze dan aan bij de FOD Sociale Zaken.

Is generated

Parkeren voor de woning

Voor personen met een handicap kan een parkeerplaats voorbehouden worden voor de woning. Wens je een parkeerplaats voor personen met een handicap aan te vragen? 

Opgelet, je moet aan volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bent houder van een houder van een parkeerkaart voor personen met een handicap.
  • Er is nog geen voorbehouden parkeerplaats in de onmiddellijke omgeving (50 m).
  • Er is een wagen ingeschreven op jouw adres.
  • Je beschikt niet over een garage of oprit in de onmiddellijke nabijheid van je woning.

Neem hiervoor contact op met dienst mobiliteit.

Is generated

Contact

Contact Mobiliteit

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas

Toegankelijkheid voor scooters voor personen met een handicap

Heb je werken gedaan aan je woning deze toegankelijk te maken voor een persoon met een handicap en diens elektrische scooter? In sommige gevallen kan het nodig zijn dat hiervoor op de openbare weg ook ruimte wordt gemaakt.

Neem hiervoor contact op met dienst mobiliteit.

Is generated

Contact

Contact Mobiliteit

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas

De toegang tot voetgangerszones, autoluwe zones en verkeersfilters wordt in Sint-Niklaas geregeld via camera’s met nummerplaatherkenning. Wie met de auto deze zones wil binnenrijden, heeft een doorrijvergunning nodig. Die vergunning is aan voorwaarden gebonden: je moet bijvoorbeeld in het gebied wonen of er een garage hebben. 

Meer informatie over doorrijvergunningen.

Vraag je doorrijvergunning online aan.

Is generated

Staat jouw auto ook het merendeel van de tijd stil? Heb je af en toe een tweede of andere wagen nodig? Vind je de aankoop, verzekering en keuring van een (tweede) wagen ook te duur en te veel gedoe? Dan is autodelen iets voor jou! Samen met je buren, vrienden, kennissen … een wagen delen, enkel betalen voor effectief gebruik en de wagen enkel gebruiken wanneer je hem nodig hebt en tegelijk je steentje bijdragen aan een meer duurzame mobiliteit … dat is autodelen.

Is generated

Welke voordelen heeft autodelen voor jou?

Goedkoper
Je betaalt enkel wanneer je de wagen effectief gebruikt. Tanken of laden gebeurt doorgaans met een tankkaart of laadpas. Bereken hier hoeveel jij bespaart met autodelen!  

Flexibel
Je kiest welke auto je nodig hebt, op basis van jouw noden op dat moment (grote gezinswagen, bestelwagen …).

Makkelijk parkeren
Als inwoner van Sint-Niklaas parkeer je je deelwagen overal gratis, met een parkeerkaart. Vraag deze aan via mobiliteit@sint-niklaas.be. Bovendien kan je, wanneer je samen met minstens vier andere gebruikers (buren, kennissen … allen gedomicilieerd op een ander adres) een wagen deelt, een voorbehouden parkeerplaats aanvragen voor je deelwagen. Dat kan door te mailen naar mobiliteit@sint-niklaas.be.

Tijdsefficiënt
Je wordt ontzorgd: de verzekering, de keuring en het schoonmaken van de wagen wordt voor jou geregeld.

Duurzaam
Zonder eigen wagen denk je bewuster na over je verplaatsingen en zal je vaker te voet gaan of de fiets nemen. Zo beperk je jouw CO2-uitstoot! Bovendien maakt dit parkeerplaatsen vrij die anders ingevuld kunnen worden, bijvoorbeeld met ontharding en vergroening. Dat zorgt voor een leefbare, aangename buurt.

Sociaal en inclusief
Autodelen is  betaalbaarder. Je deelt een wagen met andere Sint-Niklazenaren. Wie weet leer je je buren wel beter kennen?

Een gedeeld gebruik van auto’s kan bovendien een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van het aantal auto’s in de stad en de afname van de parkeerdruk, vooral in het centrum. Daarom zet Sint-Niklaas sterk in op autodelen, met autodeelaanbieders zoals Cambio, Stapp.in en het 100% elektrisch autodelen via Autopartners Share, maar ook met particulier autodelen via Dégage en Cozywheels

Ontdek hier welke opties er zijn, waar je de deelwagens vindt en hoe het praktisch in zijn werk gaat.

Is generated

We werken, samen met de Vlaamse overheid en laadpaaloperator Engie, met de uitrol van de installatie van bijkomende publieke laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. Zo willen we een stadsdekkend laadnetwerk realiseren. Burgers en bedrijven kunnen publieke laadinfrastructuur aanvragen via het aanvraagloket van de Vlaamse overheid.

Bekijk onze veelgestelde vragen over laadpunten en laadpalen.

Is generated

Ben je minder mobiel? Meermobiel.be bundelt alle info over toegankelijk en aangepast vervoer in Vlaanderen en Brussel, je rechten als gebruikers, eventuele financiële tegemoetkomingen en ontwikkelingen op vlak van mobiliteit. 

Vraag je liever telefonisch na welk aanbod het best bij jouw situatie past, kan je gratis bellen naar de Mobiliteitscentrale Oost-Vlaanderen (MAV), Mobar vzw. Elke werkdag te bereiken van 8.30 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur,  op het nummer 0800 95 996. Ze hebben zelf geen aanbod in onze regio, maar verwijzen je door naar de juiste organisaties.

Heb je hulp nodig bij verplaatsingen omwille van uw handicap? Vlaanderen voorziet steunmaatregelen voor personen met een handicap om je verplaatsingen te vereenvoudigen of financieel haalbaar te maken. Meer info vind je hier.

Is generated

Vervoersaanbod

Openbaar vervoer

De Lijn, de NMBS en de stad werken aan het toegankelijk maken van het openbaar vervoer. De stad werkt aan meer toegankelijke haltes.  Meer info over openbaar vervoer vind je hier

Dienst aangepast vervoer (DAV) Ikoo vzw

VZW IKOO biedt erkend aangepast vervoer voor minder mobiele personen in de regio Waas en Dender. Rolstoelgebonden of beperkt in het openbaar vervoer? Maak gebruik van deze dienst voor doktersbezoeken, boodschappen, sociale activiteiten en meer.

Ikoo vzw

Mobitwin Sint-Niklaas

Mobitwin is een sociale mobiliteitsdienst voor mensen met een beperkt inkomen en een beperkte mobiliteit. Mobitwin heette vroeger Minder Mobielen Centrale.  Een mobitwin organiseert vervoer met vrijwilligers. Ze pikken je thuis op en zetten je daar achteraf weer af.    

Mobitwin 

Vrijwilligersvervoer mutualiteiten

De meeste mutualiteiten voorzien niet-dringend medisch en sociaal vervoer met vrijwilligers. Je kan ook beroep doen op Mutas of nagaan of je een tegemoetkoming krijgt in je vervoer voor medische behandeling.

Taxivervoer met taxicheques

Taxicheques maken vervoer toegankelijker voor  iedereen met een beperkt inkomen die zich niet goed kan verplaatsen. Via taxicheques maken inwoners, ook in rolstoel, aan verminderd tarief gebruik van taxidiensten. 

Meer info over Taxicheques

Ziekenvervoer

 Moet je naar het ziekenhuis of de dokter, neem dan contact op met je mutualiteit of Mutas.

Is generated
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen