Week van de Handhaving

Extra controles op sluikstort en zwerfvuil tijdens Week van de Handhaving

Van 3 tot 9 oktober zijn er in Sint-Niklaas extra controles op sluikstort en zwerfvuil. De actie kadert in de ‘Week van de handhaving’. Ook op het correct aanbieden van afvalfracties wordt extra gefocust.
Social media sharing

De stadsdiensten en de lokale politie schuiven tijdens de Week van de Handhaving even alle sensibilisering aan de kant, om heel gericht en repressief op te treden tegen daders van sluikstort en zwerfvuil.

De Week van de Handhaving loopt in heel Vlaanderen en is een initiatief van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), Fost Plus en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). De stad Sint-Niklaas en de lokale politie steunen de actie en geven deze week een duidelijk signaal dat afval achterlaten op het openbaar domein niet wordt getolereerd. Het doel is daders opsporen, vatten en beboeten, maar ook overtreders duidelijk maken hoe ze hun afval correct moeten aanbieden.

Week van de Handhaving

Hardnekkig probleem
In Sint-Niklaas is de lokale politie extra alert, net als medewerkers van onder meer de stadsdiensten openbare reinheid en de gemeenschapswachten. Sluikstort en zwerfvuil blijft immers een hardnekkig probleem. Het is ook één van de grootste ergernissen bij de bevolking.
In het coronajaar 2020 steeg het aantal meldingen van zwerfvuil en sluikstort fors, tot 2.217, wat een verdubbeling was tegenover 2018. In 2021 ging het in totaal om 2.315 meldingen. Daarvan waren er 1.439 meldingen van bewoners. Dit jaar kwamen er al 1.950 meldingen binnen (tot 23 september), waarvan 1.031 van bewoners. Het bewijst dat de Sint-Niklazenaren heel alert zijn en sluikstort en zwerfvuil niet tolereren.

Vermijdbare kost
Elk jaar moeten de stadsdiensten tientallen tonnen afval opruimen, vooral aan glasbollen, op straat, in grachten en in bermen. Dat kost de stad jaarlijks zo'n 900.000 euro. Een heel grote en bovendien vermijdbare kost, die uiteindelijk door de Sint-Niklase belastingbetaler wordt opgehoest. Het is een bedrag dat de stad liever anders zou besteden, vandaar de continue strijd tegen sluikstort en zwerfvuil. Daarvoor zet de stad sinds begin 2021 ook twee mobiele camera's in, om de pakkans te vergroten én om in te zetten als afschrikmiddel.
Want voor alle duidelijkheid: daders krijgen een GAS-boete, maar draaien ook op voor de verwerkingskost van het afval. Afhankelijk van de hoeveelheid gedumpt afval loopt dat al gauw op tot vele honderden euro's.

De stad wil de Sint-Niklazenaren aanmoedigen om sluikstort te blijven melden. Het is een belangrijke steun in de strijd tegen sluikstort, net als de vele vrijwilligers dat zijn die dagelijks of wekelijks op pad gaan om zwerfvuil te bestrijden.

In de maand oktober zijn er opruimacties over het hele grondgebied.
Info: https://www.sint-niklaas.be/actueel/grote-zwerfvuilactie-ga-je-mee-de-uitdaging-aan

Wil je zwerfvuil of sluikstort melden?
Dat kan online via https://www.sint-niklaas.be/melding-klantendienst

Week van de Handhaving
Week van de Handhaving
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen