Acties Recht op een (t)huis

Acties Recht op een (t)huis van start in stadscentrum

Met een campagne ‘Recht op een (t)huis’ voeren in september en oktober zo’n 15 armoede-, welzijns- en middenveldorganisaties uit Sint-Niklaas verzameld in Polsslag samen met het stadsbestuur actie voor meer goede en betaalbare woningen, voor meer en betere sociale woningen en een Vlaams woonbeleid dat de kwaliteit verbetert van betaalbare woningen op de privémarkt. Ze laten hun stem horen in de Stationsstraat, op de Grote Markt, het Hendrik Heymanplein en aan Kringwinkel Den Azalee, als aanloop naar de Werelddag van Verzet tegen Armoede op maandag 17 oktober.
Social media sharing

Oproep voor meer sociale woningen en betere betaalbare huurwoningen

Een degelijke en betaalbare woning vinden blijkt voor veel mensen niet vanzelfsprekend. In Sint-Niklaas staan ongeveer 3.500 personen/gezinnen op de wachtlijst voor een sociale woning. De gemiddelde huurprijs voor een huis of een appartement op de privémarkt ligt tussen de 700 en 900 EUR. Een degelijke woonst vinden voor minder dan 700 euro is in Sint-Niklaas bijna onmogelijk.

Voor veel inwoners die moeten rondkomen met een maandelijks inkomen van minder dan 1.500 EUR bedraagt hun huur per maand meer dan de helft van het gezinsbudget, waar dat slechts een derde zou mogen bedragen. Heel wat goedkope huurwoningen zijn bovendien niet energiezuinig, wat de kosten voor stroom en verwarming de hoogte injaagt. Die huidige dure energiefactuur zorgt voor een tweede grote hap uit het maandelijks gezinsbudget. Reken daarbij nog de kosten voor internet, wat onontbeerlijk is in onze digitale maatschappij, dan is de rekening snel gemaakt. Voor het dagelijks levensonderhoud blijft er nog nauwelijks geld over.

 Vele diensten en organisaties in Sint-Niklaas werken elke dag heel hard om hier verandering in te brengen. Hoe prangend de wooncrisis is, illustreren ze tijdens vier acties. Ze staan op verschillende plaatsen in Sint-Niklaas op straat met een groot kartonnen signaalhuis, met foto’s over goed en niet goed wonen en met zowel negatieve als positieve woonverhalen, die ze 6 maanden verzamelden bij de bezoekers en klanten van welzijnsorganisaties in de stad. Ze gaan tijdens die acties ook in gesprek met de voorbijgangers en geven ook informatie mee over hoe je zelf mensen kan helpen die met woonproblemen kampen.

Een eerste actie vond op woensdag 21 september reeds plaats vlakbij de Stationsstraat.  Je vindt de actievoerders van Recht op (t)huis verder ook op donderdag 29 september op de Grote Markt tussen 9 en 13 uur, op woensdag 5 oktober aan Kringwinkel Den Azalee in de Heistraat van 10 tot 16 uur en op zondag 9 oktober aan de bibliotheek op het Hendrik Heymanplein tussen 9 en 13 uur.

Op donderdag 20 oktober tussen 10 en 12 uur gaat Polsslag rond bouwstenen voor goed wonen in dialoog met de Sint-Niklase schepen voor Wonen Maxime Callaert, de woonbegeleiders van het stadsbestuur van Sint-Niklaas, verantwoordelijken van de Huurdersbond Oost-Vlaanderen, Steunpunt Waasland, de Sociale Huisvestingsmaatschappij en vertegenwoordigers van Immokantoren. Het debat vindt plaats bij Avansa Waas en Dender in de Rode Kruisstraat 23 te Sint-Niklaas.

*Polsslag is een samenwerkingsverband van armoede- en welzijns- en middenveldorganisaties: ABVV Oost-Vlaanderen, Avansa Waas en Dender, Beweging.net Waas en Dender, Bonangana, CAW Oost-Vlaanderen, De Keerkring, De Vlier wijkgezondheidscentrum, Huurdersbond Oost-Vlaanderen steunpunt Waasland, Inloopcentrum Den Durpel, SAAMO Oost-Vlaanderen, VLOS, Welzijnsschakels Sint-Niklaas - De Springplank en Ontmoetingshuis ZigZag.

Meer info

Marijke Schout, Opbouwwerkster, SAAMO Oost-Vlaanderen, Tel: 0491 34 41 18, E-mail: marijke.schout@saamo.be

Saavik Gevers, Kansenpaswerker, vrijwilligerscoach en projectmedewerker, Welzijnshuis, Abingdonstraat 99, 9100 Sint-Niklaas, Tel: 0478/63 92 44, E-mail: saavik.gevers@sint-niklaas.be

 Marjolein Damen, Groepswerker , Welzijnsschakels Sint-Niklaas - De springplank , Tel: 0456 37 23 88, E-mail; groepswerker@despringplank-sintniklaas.be

 

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen