Regenboogbeleid in Sint-Niklaas

Iedereen moet mee in Sint-Niklaas, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit en -expressie!

Op deze pagina kan je meer informatie vinden over het regenboogbeleid in de stad, activiteiten rond dit thema en doorverwijzingen naar andere organisaties waar je extra informatie kan vinden of vragen kan stellen als je ergens mee zit.

IDAHOT 2024

Op vrijdag 17 mei vieren we de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT)! Op die dag laten we over de hele wereld onze stem horen tegen discriminatie en geweld tegen LGBTQ+-mensen. Laten we samen kleur bekennen en ons uitspreken tegen elke vorm van discriminatie. Laten we juist diversiteit en inclusie omarmen!
En ja, ook stad Sint-Niklaas doet mee! We tonen onze steun door onder andere regenboogvlaggen te hijsen. De regenboogvlag staat voor solidariteit en inclusie. Het is een krachtig gebaar, omdat het laat zien dat we streven naar een wereld waarin iedereen zich veilig en geaccepteerd voelt, ongeacht wie ze zijn of van wie ze houden.

Beken ook kleur op 17 mei? Hoe doe je dat? Enkele voorbeelden:

  • Haal jouw eigen 'unieke IDAHOT affiche' aan de balie van het stadhuis of welzijnshuis en hang deze zichtbaar op.
    Wil je liever de affiche downloaden en zelf printen? Dat kan ook!
  • Download kleurplaten in LGBTQ+ thema en kleur ze in. Hang de ingekleurde tekeningen uit aan een raam.
  • Maak een grote regenboog krijttekening op de stoep.
  • Wil je zelf een regenboogvlag uithangen of een regenbutton dragen? Bestel via de website van çavaria.
  • Draag die dag iets paars of  doe iets aan in regenboogkleuren.
  • Maak een raamtekening in het thema.
  • Hang een vlaggenlijn of ballonnen op in regenboogkleuren.

 Deel je actie via sociale media: tag @stadsintniklaas en vermeld #IedereenMee

Is generated
Regenboogvlaggen Grote Markt
Regenboogzebrapad en -kousen
Regenboog Kleurplaten aan raam
Regenboog stoepkrijt tekening

IDAHot affiche

affiche om aan het raam te hangen

Hier vind je komende relevante activiteiten rond het LGBTQ+ thema. Organiseer je zelf iets of zie je iets dat hier nog niet bij staat? Laat het ons weten!

Pride&Play bij Brood&Spelen
Gratis IDAHOT kick-off van Festival Iedereen Mee
Datum: 17 mei 2024 vanaf 16 uur

Iedereen is welkom!
Of je nu lesbisch, gay, biseksueel, transgender, non-binair, queer bent, of simpelweg een supporter, sluit je aan!

Geniet van:

  • Verfrissende drankjes
  • Heerlijke hapjes
  • Leuke crea workshops: miniature painting of een tote bag beprinten
  • Demo's van gezelschapsspellen
  • Fijne ontmoetingen en veilige gesprekken

Kom en vier IDAHOT met ons!
Pride&Play is een samenwerking tussen Stad Sint-Niklaas, Avansa Waas-en-Dender, Rode Kruis Opvangcentrum Westakkers, Brood en Spelen, Rainbow Ambassadors, OverKop Sint-Niklaas en JC Den Eglantier. 

Dit evenement is een Safe(r) Space:

  • Je wordt begroet aan de deur: je krijgt info en we vragen jouw voornaamwoorden voor een correcte aanspreking.
  • Er zijn 3 stewards aanwezig die je kan aanspreken wanneer je je niet veilig voelt, of je iets ziet of meemaakt wat niet ok is.
  • Er is een prikkelarme ruimte in de tuin.
  • We respecteren we elkaars grenzen: mensen die andere mensen een onveilig gevoel geven door gedragingen of uitspraken zullen buitengezet worden.
  • Heb je nog vragen of opmerkingen, mail dan naar regiewelzijn@sint-niklaas.be. We streven ernaar om zowel voor, tijdens als nadien het evenement aanspreekbaar te zijn.

Pride&Play is toegankelijk voor iedereen:

  • Brood en Spelen is toegankelijk: de trede in het pand zijn te overbruggen met een hellend vlak en je kan gebruik maken van een aangepast toilet. 
  • Sommige medewerkers van het evenement spreken meerdere talen. Voor vragen, opmerkingen of een gesprek kan je bij hen terecht in het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Turks en Farsi (zeer beperkt).
  • Dit evenement is getoetst aan de 9 B’s van toegankelijkheid.

16 uur - Brood&Spelen, Stationsstraat 41
Reserveren kan via Avansa, maar is niet nodig.

Is generated
Affiche Pride&Play

Het beleid rond genderidentiteit en -expressie en seksuele oriëntatie is het resultaat van een inspraaktraject met geïnteresseerde inwoners, dat daarna via klankbordgroepen verder werd verfijnd.

 

Is generated

Op 17 mei hebben we jaarlijks aandacht voor de dag tegen homofobie en transfobie (IDAHOT). Op deze dag willen we meer zichtbaarheid creëren voor de LGBTQ+ gemeenschap en de boodschap geven dat wij tegen homofobie en transfobie zijn.

Op deze internationale dag hijsen we symbolisch de regenboogvlaggen aan de Grote Markt, aan het stadhuis en het welzijnshuis. Daarnaast ondersteunt het stadsbestuur verschillende initiatieven zoals de jaarlijkse PAARS scholencampagne in samenwerking met verschillende scholen in Sint-Niklaas en Wel Jong.

Wil je volgend jaar meewerken aan de IDAHOT campagne? Of ben je een school die volgend jaar graag mee doet aan de PAARS campagne? Neem contact op met dienst diversiteit door te mailen naar regiewelzijn@sint-niklaas.be of door te bellen naar 03 778 37 30.

 

Hieronder vind je een lijst van organisaties waar je terecht kan voor informatie of voor vragen.

Lumi

Lumi is er voor alle vragen over gender en seksuele voorkeur. Op de website van LUMI vind je veel informatie terug. Je kan ook terecht op het gratis nummer 0800 99 533 op maandag, woensdag en donderdag van 18.30u tot 21.30u. Je kan ook chatten via de website of contact opnemen via vragen@lumi.be

Çavaria

Çavaria is de Vlaamse belangenverdediger van LGBTI+-mensen en koepel van LGBTI+-organisaties. Ze zetten zich in voor het welzijn, gelijke rechten en kansen van holebi, transgender en intersekse personen.

Wel jong

Wel jong is een landelijke jeugdvereniging voor jongeren die in alle vrijheid en veiligheid hun genderidentiteit, - expressie en seksuele oriëntatie willen beleven. De jeugdwerkorganisatie organiseert zowel on- als offline ontmoetingen en zet in op informatie en sensibilisatie voor jongeren en hun begeleiders. Zij ondersteunen ook mee de PAARS campagne.

Transgender Infopunt

Dit infopunt is toegankelijk voor iedereen met vragen over het transgender thema. Je kan er terecht met zorgvragen en voor informatie of ondersteuning rond familiale problemen, werkgerelateerde aspecten, schoolcontext, discriminatie en nog meer. Op hun website kan je ook een hulpverlener of arts in de buurt vinden.

Casa Rosa

Casa Rosa is het Oost-Vlaams Regenbooghuis en is de koepelorganisatie van een 20-tal Oost-Vlaamse verenigingen voor holebi’s en transgender personen.

Casa Rosa zorgt voor een huis en een thuis voor holebi’s, transgender personen en hun omgeving door een ontmoetingsplaats, informatie en ondersteuning aan te bieden en activiteiten te organiseren. Casa Rosa richt zich op alle individuen en groepen die interesse hebben in en werken rond seksuele oriëntatie en genderidentiteit.

Kliq

Kennis van genderdiversiteit en seksuele orientatie is noodzakelijk om maatschappelijke veranderingen te bekomen. KLIQ biedt verschillende vormingen rond deze thema’s.

Merhaba

Merhaba is een sociale beweging die aandacht heeft voor LGTBQI+ personen met een migratieachtergrond. Via hun welzijnswerking bieden ze mensen een luisterend oor en helpen ze hen om inzicht te krijgen in hun kwetsuren, en deze te overstijgen.

Sensoa

Sensoa is het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid. Sensoa is er voor iedereen in Vlaanderen en Brussel. Sensoa geeft informatie en advies over seksualiteit en relaties via hun webiste www.allesoverseks.be en ww.zanzu.be. Daarnaast bieden zij vormingen aan, doen ze onderzoek, ondersteunen ze beleidsmakers en veel meer.

Ga naar de website

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen