Leegstand

Het stadsbestuur doet grote inspanningen om onze stad aangenaam en aantrekkelijk te maken voor onze inwoners en onze bezoekers. Een mooi straatbeeld is evenwel een gedeelde verantwoordelijkheid van de stad, haar bewoners en woningeigenaars. Stad Sint-Niklaas wil de leegstand actief bestrijden en gebruikt hiervoor de basisvoorwaarden die voor alle gemeenten van het Vlaams Gewest hetzelfde zijn.

We spreken van leegstand wanneer een pand gedurende 12 aaneengesloten maanden niet aangewend wordt in overeenstemming met de vergunde functie.

  • Een woning (bestemd voor de huisvesting van een gezin of een alleenstaande) is leegstaand als ze gedurende 12 opeenvolgende maanden niet wordt bewoond en waarbij er geen sprake is van inschrijving in het bevolking- of vreemdelingen register. Een woning die bijvoorbeeld als kantoor of opslagplaats gebruikt wordt, zal dus als leegstaand beschouwd worden.

 

  • Een gebouw is leegstaand als gedurende 12 opeenvolgende maanden minstens 50 procent van de totale vloeroppervlakte niet in gebruik is volgens de bestemming van het gebouw. Het gebruik van de ruimte dient rationeel te zijn en in functie van het optimaal gebruik van gestockeerde goederen.
Is generated

In Sint-Niklaas en deelgemeenten staan er meer dan 500 panden leeg terwijl zo veel gezinnen op zoek zijn naar een (t)huis. Heb je een vermoeden van leegstand? Meld het ons via leegstand@sint-niklaas.be

Is generated

Leegstand wordt vastgesteld op basis van een aantal indicaties. Bijvoorbeeld: een uitpuilende brievenbus, ernstig vervuild glas- en buitenschrijnwerk, verbouwingswerken, geen inschrijving in het bevolkingsregister... Deze indicaties kan je terugvinden in het stedelijk reglement.

Een controleur van de dienst vergunnen en toezicht stelt leegstand vast vanop het openbaar domein. De controleur beoordeelt aan de hand van enkele objectieve criteria of de woning al dan niet leegstaat.  De controleur kan ook vragen stellen aan buurtbewoners of de buurtinspecteur. Na deze controle wordt door de administratie de preventieve werking leegstand opgestart.

Is generated

Na de controle ter plaatse wordt de eigenaar op de hoogte gebracht dat zijn pand reeds 12 aaneensluitende maanden onbewoond ( zonder domicilie) is.

Preventieve verwittiging voorafgaand opname op de gemeentelijke leegstandsinventaris

Sint-Niklaas gaat de dialoog aan met eigenaars van leegstaande panden. Vooraleer een woning, na vaststelling van leegstand, wordt opgenomen op de inventaris van leegstaande woningen, wordt de eigenaar via schrijven verwittigd. Aan de eigenaar wordt 6 maanden uitstel van opname verleend. Na verstrijken van deze uitstelperiode wordt middels een administratieve controle nagegaan of er sprake is van bewoning mét domiciliering. Indien dit niet het geval is, wordt de woning opgenomen op de gemeentelijke leegstandsinventaris.

Is generated

De eigenaar wordt per aangetekend schrijven op de hoogte gebracht van de opname op de gemeentelijke leegstandsinventaris. 

De kennisgeving bevat:

  • de administratieve akte met beschrijvend verslag
  • informatie over de gevolgen van de opname
  • informatie over de beroepsprocedure
  • een aanvraagformulier voor vrijstelling van belasting of schrapping uit de inventaris
Is generated

Ben je niet akkoord met de opname van je woning op de gemeentelijke inventaris van leegstaande woningen, dan kan je via aangetekend schrijven beroep indienen. Onderstaande gegevens zeker vermelden in uw aangetekend schrijven:

  • de identiteit en het adres van de indiener.
  • de aanwijzing van de administratieve akte en van het gebouw of de woning waarop het beroepschrift betrekking heeft.
  • bewijsstuk(ken) die aantonen dat de inventarisatie van het pand ten onrechte is gebeurd.

 

Is generated

Wonen - leegstand

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
  1. Stad Sint-Niklaas heft jaarlijks een belasting op alle woningen en/ of gebouwen die opgenomen zijn op de gemeentelijke inventaris van leegstaande woningen/ gebouwen. Bij opname is men onmiddellijk belastingplichtig voor een volledig aanslagjaar. Zie belastingreglement hieronder.
  2. Er kan op de woning een sociaal beheersrecht uitgeoefend worden. De stad renoveert dan de woning en verhuurt deze tegen een sociaal tarief tot de kosten van de renovaties zijn terugbetaald. De stad neemt voor minstens 9 jaar het beheer van de woning over.

OPGELET! Het is aangewezen om elke verandering met betrekking tot het opgenomen pand, steeds door te geven via leegstand@sint-niklaas.be of 03 778 32 40

Is generated

Belastingsreglement

De woning verhuren

- Je kan de woning zelf verhuren of beroep doen op een immokantoor. Info over de huurwetgeving vind je terug op https://www.woninghuur.vlaanderen.

- Je woning verhuren zonder administratieve zorgen kan via WoonST. Steek je licht op via:

          WoonST

          William Griffithsstraat 92, 9100 Sint-Niklaas

          03 318 18 00

          info@woonst.be

          www.woonst.be

Opgelet! Een woning die je verhuurt moet voldoen aan een aantal kwaliteits- en veiligheidsnormen. Neem voor meer info contact op met wonen@sint-niklaas.be.

Is generated

De woning verkopen

Je kan de woning verkopen. Vanaf de datum van de notariële akte is de nieuwe eigenaar verantwoordelijk voor de woning. Zodra de nieuwe eigenaar zich er domicilieert, kan de woning van de leegstandslijst geschrapt worden. Is je woning verkocht? Bezorg een kopie van de notariële akte via email naar leegstand@sint-niklaas.be

Opgelet ! Er kan een administratieve boete van 275 EUR aangerekend worden wanneer een nieuw indien je een opgenomen woning verkoopt en het stadsbestuur hiervan niet tijdig op de hoogte brengt.

Is generated

De woning slopen

Informeer eerst bij de afdeling vergunnen en toezicht naar de voorschriften die gelden voor jouw pand. Maak hiervoor een afspraak via https://afspraken.sint-niklaas.be, of mail naar vergunnen@sint-niklaas.be. Vergeet niet vóór je gaat slopen een omgevingsvergunning aan te vragen via omgevingsloketvlaanderen.be.

Meld via mail naar leegstand@sint-niklaas.be zodra de woning werd gesloopt en het puin werd geruimd.

Is generated

De woning renoveren

Om de woning te verhuren of te verkopen is het wellicht nodig om deze eerst te renoveren. Sommige renovatie – of verbouwingswerken zijn vergunningsplichtig. Informeer vooraf bij de afdeling vergunnen en toezicht.

Misschien kom je in aanmerking voor één van de vele premies. Informeer ernaar via wonen@sint-niklaas.be! of maak online een afspraak.

Inwoners van Sint-Niklaas kunnen beroep doen op gratis renovatieadvies van de provincie. Een adviseur komt bij jou aan huis en overloopt samen met jou de duurzame mogelijkheden voor je woning. Naast een antwoord op je adviesvraag kan je ook een stappenplan op maat verwachten met alle maatregelen die belangrijk zijn om jouw woning energiezuinig maken. Een gratis renovatie advies vraag je aan via www.bouwwijs.be/bouwadvies-en-premies. Of bij de renovatiecoach van de stad zelf: renovatiecoach@sint-niklaas.be.

De woning van bestemming wijzigen

Wens je de functie van de woning te veranderen? Bv. van een woning naar kantoorruimte? Of naar een meergezinswoning?  Informeer eerst naar de voorschriften die gelden voor jouw woning via vergunnen@sint-niklaas.be

Is generated
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen