Verhuren

Bij het verhuren van een woning dien je rekening te houden met bepaalde verplichtingen. Op deze pagina’s willen we jou hier graag over informeren. 

Belangrijke verplichtingen voor een verhuurder vloeien voort uit de Vlaamse woninghuurwetgeving. Het nieuw Vlaams huurdecreet is van toepassing op nieuwe huurovereenkomsten vanaf 1 januari 2019, informeer je dus goed op voorhand en bekijk alle informatie over de huidige huurwetgeving op de overzichtelijke website van de Vlaamse overheid. De Vlaamse overheid maakte ook een duidelijke brochure op over het nieuw huurdecreet.

Je kan een woning zelf verhuren of samenwerken met een van de vele vastgoedmakelaars in onze stad. Via het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) en de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB) vind je erkende makelaars. Je kan ook kiezen om te verhuren via de woonmaatschappij (WoonST).

Woningkwaliteit

Allereerst is het belangrijk dat een huurwoning voldoet aan de normen van de Vlaamse Codex Wonen op het vlak van woningkwaliteit, gezondheid en veiligheid.

Als je woning geschikt is om te verhuren, kan je een conformiteitsattest krijgen, na een bezoek van de woningcontroleur. Een verplichting van conformiteitsattest bij verhuur geldt voorlopig enkel bij verhuring via de woonmaatschappij (WoonST). Let wel op, bij verhuring dient de woning steeds te voldoen aan de minimale woningkwaliteiten van de Vlaamse Codex Wonen (zie hierboven). Bovendien geeft de aanwezigheid van een conformiteitsattest 3 maanden vóór aanvang van de verhuur, een vermoeden van de goede staat van de woning. Kijk gerust nog even in de brochure over het Vlaams huurdecreet om te weten wanneer een conformiteitsattest nodig is of bekijk de algemene informatie over het conformiteitsattest op de website van wonen Vlaanderen.Doe de zelfcheck via deze link.

Energieprestatiecertificaat (EPC)

De EPC-score moet niet langer geafficheerd worden op raamaffiches en immoborden als er een digitaal zoekertje is.  Is dergelijk zoekertje er niet of ontbreekt deze informatie, dan moet ze wél op het bord vermeld staan. In de zoekertjes in de krant met de informatie wél vermeld staan.
 

Kenbaar maken huurprijs

De huurprijs en/of de kosten en lasten moeten niet langer geafficheerd worden op raamaffiches en immoborden als er een digitaal zoekertje is. Is dergelijk zoekertje er niet of ontbreekt deze informatie, dan met ze wél op het bord vermeld staan. In de zoekertjes in de krant met de informatie wél vermeld staan.

Wordt de EPC-score, huurprijs of gemeenschappelijke lasten niet vermeld, dan kan de verhuurder een GAS-boete krijgen van 50 tot 350 euro.

Overtreding van deze verplichting kan gemeld worden via wonen@sint-niklaas.be. Voor meer informatie kan u terecht via wonen@sint-niklaas.be of op 03 778 32 40.

Renovatieadvies

Heb je als verhuurder renovatieplannen in de huurwoning ? Maak dan gebruik van het gratis en vrijblijvend renovatieadvies aan huis van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Verhuur je een woning in de Gazometerwijk, Watermolenwijk of Driekoningenwijk en heb je verbouwplannen? Dan kan je aansluiten bij het project ‘Sint-Niklaas renoveert’ voor een begeleiding bij jouw renovatieplannen.

ga naar de website van Sint-Niklaas renoveert

Premies

De Vlaamse overheid voorziet premies voor bepaalde werken voor verhuurders. Op de website van Vlaanderen vind je de voorwaarden en werken van Mijn VerbouwPremie terug. Controleer vooraf of de woning en de werken die je wil doen in aanmerking komen. Je kan – op afspraak – ook terecht bij de stedelijke balie Wonen, bouwen en ondernemen.

Wonen

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas

Je kan je woning verhuren via WoonST. Zij huurt woningen op de private huurmarkt om te verhuren aan personen met een beperkt inkomen. WoonST treedt op als hoofdhuurder en komt alle verplichtingen als hoofdhuurder na. 

Voordelen:

  • geen administratieve last
  • fiscaal voordeel (*)
  • verlaagd tarief op onroerende voorheffing
  • De Woonmaatschappij zorgt voor verhuur van uw pand

 (*) Als je een nieuwe woningen voor minimum 9 jaar aan een sociaal verhuurkantoor verhuurt (binnen de 3 jaar na aankoop) betaal je 7% registratierechten in plaats van 12%. Informeer je notaris bij de aankoop van je huurpand zodat het correcte tarief van 7% registratierechten wordt toegepast. Bezorg een kopie van de geregistreerde huurovereenkomst  aan de Vlaamse Belastingdiensten. (uiterlijk 3 jaar en 6 maanden na het verlijden van de akte)

Tijdens de looptijd van het huurcontract zorgt de woonmaatschappij (WoonST) ervoor dat de woning verhuurd wordt. Eventuele leegstandsheffing is ten laste van de woonmaatschappij.

neem meteen contact op met WoonST via 03 318 18 00 - www.woonst.be 

Bij de selectie van kandidaat-huurders is het verboden om te discrimineren op basis van o.a. herkomst, handicap, geloof of levensbeschouwing, leeftijd, seksuele oriëntatie. Als personen zich gediscrimineerd voelen, moedigen wij als stad aan om dit te melden aan Het Vlaams Mensenrechteninstituut.

Meer informatie over discriminatie vind je op de website van Het Vlaams Mensenrechteninstituut .

Tot 1 juni 2020 was er het Vlaamse huurgarantiefonds om private verhuurders te beschermen tegen verlies van huurinkomsten bij huurachterstal. Sindsdien is er een nieuw fonds ter bestrijding van uithuiszetting. Hierbij wordt via het OCMW een tegemoetkoming voorzien vanwege de Vlaamse Overheid. De verhuurder sluit een begeleidingsovereenkomst met de huurder en het OCMW en gaat akkoord met een afbetalingsplan waardoor de huurder in de woning kan blijven. Alle informatie hierover vindt u op de website van de Vlaamse Overheid.

Neem contact hierover op met het Welzijnshuis

Welzijnshuis

Abingdonstraat
99
9100
Sint-Niklaas
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen