Gratis burenbemiddeling om kleine geschillen onder buren op te lossen

Social media sharing

In Sint-Niklaas kan je gratis beroep doen op het team burenbemiddeling. Burenbemiddeling is  een gratis dienstverlening waarmee je voorkomt dat kleine ergernissen en conflicten met je buren zouden escaleren, en uiteindelijk uitmonden in een echte burenruzie waarbij de politie en het gerecht moeten tussenkomen. In de meeste gevallen kunnen ergernissen met bemiddeling en een goed gesprek worden opgelost. Daarvoor kan je helemaal gratis burenbemiddeling inschakelen.

Blaffende honden, luide muziek, overhangende takken, joelende kinderen, hinderlijk geparkeerde wagens. Al die kleine feiten kunnen leiden tot ergernissen onder buren en jammer genoeg zelfs escaleren tot een echte burenruzie. Dat hoeft niet. Kleine irritaties, problemen of conflicten tussen buren kunnen met de hulp van burenbemiddeling vaak worden verholpen.  Wie zelf niet via een gesprek tot een oplossing komt, kan gratis een burenbemiddelaar van het stadsbestuur inschakelen. 

Contacteer de coördinator burenbemiddeling

De coördinator burenbemiddeling is het eerste vertrouwelijke aanspreekpunt. Dat kan telefonisch of via e-mail. Op basis van een korte uitleg over de situatie gaat de coördinator na of door bemiddeling het conflict kan worden opgelost. Daarna komen twee bemiddelaars op huisbezoek. Tijdens dit gesprek wordt het conflict uitgebreid besproken.

Met al die informatie op zak nemen de bemiddelaars dan contact op met je buur, en gaan na of ook hij of zij bereid is het geschil door bemiddeling op te lossen. Tenslotte zitten jullie samen aan tafel. Tijdens dat gesprek onder leiding van de bemiddelaars kan iedereen zijn wensen en verzuchtingen kwijt. Alle standpunten worden naast elkaar gelegd. Het einddoel is dat jullie zelf tot een oplossing komen, en afspraken maken om het geschil te beëindigen.

Burenbemiddeling in vier stappen

1. Contacteer het team burenbemiddeling

Telefoneer of e-mail de coördinator en vertel kort waar het geschil over gaat.

2. Je vertelt jouw verhaal

Twee bemiddelaars komen bij je thuis. Ze luisteren uitgebreid naar je verhaal en je verzuchtingen.

3. Je buur vertelt zijn verhaal

De bemiddelaars gaan als je buur akkoord is ook bij hem thuis langs, luisteren naar zijn verhaal en verzuchtingen.

4. Rond tafel met je buur op neutraal terrein

Je praat met je buur en samen luisteren jullie naar elkaars verhaal en verzuchtingen. Samen bekijken jullie hoe het conflict kan worden opgelost en maken jullie daarvoor de noodzakelijke afspraken. De bemiddelaars leiden het gesprek.

Burenbemiddeling helpt bij kleine geschillen

  • Lawaaihinder
  • Hinder van rommel of afval
  • Geurhinder
  • Problemen met overhangende bomen of struiken
  • Parkeerhinder
  • Kleine ergernissen en pesterijen

Burenbemiddeling helpt niet bij gerechtelijke of juridische geschillen

  • Misdaden of wanbedrijven
  • Conflicten tussen (ex-)partners of familie
  • Juridische of huurgeschillen
  • Psychologische problemen of verslavingen

Burenbemiddeling is gratis, vertrouwelijk en vrijwillig

Je betaalt niets voor de bemiddeling. Je beslist zelf vrijwillig of je een bemiddeling en gesprek met je buur ziet zitten. De bemiddeling is zeer vertrouwelijk. De bemiddelaars vertellen niets aan anderen en geven enkel informatie door waarvoor je toestemming gaf.

Coördinator burenbemiddeling: 

Tel: 03 778 34 30 - e-mail: burenbemiddeling@sint-niklaas.be

 

 

Welzijnshuis

Abingdonstraat
99
9100
Sint-Niklaas
Openingsuren
Maandag 8.30 - 12.30 uur
Dinsdag 8.30 - 12.30 uur en 13.30 – 19 uur *
Woensdag 8.30 - 12.30 uur en 13.30 – 16.30 uur
Donderdag 8.30 - 12.30 uur en 13.30 – 16.30 uur
Vrijdag 8.30 - 12.30 uur en 13.30 – 16.30 uur

* Van 16.30 tot 19 uur enkel op afspraak.

 
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen