Aanleg mountainbikepark tussen Vossekotstraat, Pastoor Stepmanlaan en Pastoor Copstraat

Velden aan het einde van de Pastoor Copstraat

Begin juni 2023 start de aanleg van een mountainbikepark op en rond een aantal recent aangekochte percelen van de vrijgekomen voetbalsite van FC Gerda, tussen de Vossekotstraat, de Pastoor Stepmanlaan, de Pastoor Copstraat en ‘de bossen van Haasdonk’. Deze bossen worden vaak gebruikt door wandelaars, lopers en mountainbikers. Bovendien ligt de Jagersdreef vlakbij, die nu al een onderdeel is van de mountainbikeverbinding Kruibeke – Sint-Gillis-Waas. De combinatie van al deze factoren én de parking van De Ster op een steenworp afstand maken deze locatie tot dé ideale plek voor het langverwachte allereerste mountainbikepark in Sint-Niklaas. Samen met de gebruikers en de buurt kleurde de stad de locatie in tot een uitdagend parcours met voldoende opties voor beginnende en gevorderde mountainbikers.

Social media sharing

Project en ontwerp

Op het parcours worden twee mountainbiketerreinen ingericht: een funpark en een skillspark. Het funpark is het eerste terrein (via de Vossekotwegel komende van parking De Ster), en vangt met lagere heuvels en eenvoudigere hindernissen beginnende mountainbikers op. In het skillspark krijgen mountainbikers hoogteverschillen van maximum 6 meter voorgeschoteld, met een reeks technische obstakels, zoals jumps, drops, brede en dunne skinny’s, bunny hops en rock gardens. Rond elk obstakel is een zogenaamde chicken run voorzien: een kort alternatief traject dat het obstakel omzeilt.

Het funpark en het skillspark worden met elkaar verbonden via routes die door de bestaande bossen heen lopen, ingedeeld volgens verschillende vaardigheidsniveaus. In de bossen worden hiervoor paden gemaaid van maximum 1,5 meter breed, maar er worden geen bomen gekapt voor het mountainbiken. Het hele parcours wordt aangelegd met eenrichting single tracks in klokwijzerzin, behalve voor de moeilijkste hindernissen op de hoogste heuvel in het skillspark. De paden voor mountainbikers worden maximaal gescheiden van de paden voor lopers en wandelaars.

Naast de heraanleg in functie van het mountainbikepark krijgt de hele site een nieuwe groenaanleg. We kiezen daarbij voor aangepaste, inheemse begroeiing per zone: bloemenakkers, grasland, struiken en heesters, en bomen. Er is ook aandacht voor een efficiënte waterhuishouding: er is nu al een ecologisch bufferbekken (ca. 0,4 hectare) en wadi’s vangen het overtollige water in het funpark en skillspark op, zodat de paden relatief droog blijven.

Het volledige mountainbikepark wordt zo een kleine 50.000 m² groot (5 hectare). Dat komt qua oppervlakte overeen met het klassieke deel van het Romain De Vidtspark, zonder de zone van het speelbos achter de speeltuin met eekhoorn.

Is generated

Werken

De werken voor de aanleg van het mountainbikepark starten begin juni 2023, en worden uitgevoerd door Lippens Infra, met 2 onderaannemers: een gespecialiseerde mountainbikepark-bouwer (Get Insane) en een groenaannemer (Tuinen Johan Terras bvba). De aannemer start met het grondwerk. Deze werken duren ongeveer twee weken. Tijdens deze werken worden kranen, een scheepscontainer (die deel van het mountainbikeparcours wordt) en een beperkte hoeveelheid grond met een vrachtwagen naar de werf gebracht. De aannemer gebruikt de Pastoor Copstraat als toegangsweg naar de werf, maar de straat en de parkeerplaatsen langs de straat blijven toegankelijk. Bij droge weersomstandigheden en wind kunnen de grondwerken wel stof in de omgeving veroorzaken.

De aanleg van de paden en constructies volgt in de zomermaanden. De groenaanleg gebeurt in november-december 2023. De opening van het nieuwe mountainbikeparcours staat gepland voor het voorjaar van 2024.

De werken beperken zich tijdens de hele periode tot de werf zelf, die zal afgesloten worden langs de Vossekotwegel, langs de Pastoor Copstraat en op het einde van de Pastoor Stepmanlaan. De werf zal ontoegankelijk zijn, maar de omliggende straten en de Vossekotwegel blijven toegankelijk.

Is generated
Plan van de werfzone aan het einde van de Pastoor Copstraat

Contact

Bij dringende omstandigheden tijdens de grondwerken kunnen buurtbewoners de werfleider bereiken op 0473 73 41 21. Andere opmerkingen kan u doorgeven via het meldpunt op de website van de stad: www.sint-niklaas.be/melding-klantendienst.

Is generated
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen