Circulaire economie: voorbeelden in de praktijk

Social media sharing
Producten van Permafungi
Het meubilair van NNOF in een nieuwe omgeving
Een medewerker van Rotor DC in het magazijn

In de economie die we vandaag kennen, ontginnen we grondstoffen zoals goud, koper, aardgas en olie en maken we er daarna producten van om te verkopen en gebruiken. Eens gebruikt, gooien we ze bij het vuilnis of brengen we ze naar het containerpark. Dit noemen we lineaire economie. Circulaire economie vertrekt van een ander uitgangspunt, namelijk de grondstoffen en producten zo lang mogelijk in omloop houden om zo weinig mogelijk verloren te laten gaan. Van oude producten of onderdelen maken we nieuwe. Zo wordt, in een circulair economisch model, afval opnieuw een grondstof en is de cirkel rond.

Deze nieuwe manier van denken omzetten naar de praktijk vraagt heel wat aanpassingen. We hebben hier als samenleving nog heel wat te leren en ontdekken. Ook in Sint-Niklaas. Concrete voorbeelden uit andere steden en gemeenten kunnen ons inspireren.

Een medewerker van Permafungi aan het werk

Permafungi

Van koffiegruis naar oesterzwammen

Wist je dat koffiegruis de ideale voedingsbodem is voor lekkere, verse oesterzwammen? Permafungi, een coöperatieve in Brussel, haalt koffiedik op bij koffiebars en restaurants om er oesterzwammen op te kweken. Het koffiedik gaat in grote zakken die ze ophangen in ongebruikte kelders in de stad. Tijdens het groeiproces wordt er ook “champost” gevormd dat na de oogst van de oesterzwammen op zijn beurt dan weer gebruikt wordt gebruikt wordt om witloof in volle grond te kweken. Permafungi heeft ook een sociaal doel, ze geven jongeren de kans op een waardevolle en duurzame job, in het bijzonder jongeren met een laag opleidingsniveau.

Een inspirerend circulair verhaal! Wie weet is er wel iemand in onze stad die dit ook in Sint-NIklaas wil opzetten… Geef dan zeker een seintje!

Interieur door NNOF

NNOF

Een kantoor als bron van grondstoffen

Is je kantoor aan een opfrisbeurt toe: neem dan een kijkje bij NNOF (Nearly New Offices). Het bedrijf zet hergebruik, remanufacturing en refurbishment van kantoormateriaal voorop. NNOF ontwikkelt en produceert in eigen ateliers duurzaam kantoormeubilair van bestaande grondstoffen die de klant aanreikt. Dit is goed voor het milieu, budgetvriendelijke, innovatief en flexibel.

Het doel is minder afval te creëren en de productie van nieuwe goederen grotendeels te vermijden. Door tafel en bureaubladen te recupereren en er nieuwe meubelen van te maken, maar ook door schuiven om te vormen tot lockers, tafelbladen tot zitblokken, en nog veel meer. Na gebruik kan het meubel uit elkaar gehaald worden en kunnen de onderdelen in een andere configuratie opnieuw hergebruikt worden. Die aanpasbaarheid is ook een essentieel onderdeel van circulaire economie.

Weet je trouwens dat een NNOF-meubel gemiddeld 20% goedkoper is dan een nieuw? En dat NNOF een raamcontract heeft met de Vlaamse overheid zodat alle openbare instellingen en die van steden en gemeenten en OCMW’s voor refurbishment van kantoormateriaal kunnen kiezen. Sint-Niklaas zette hier alvast op in!

Medewerkers van Rotor DC ontmantelt bouwmaterialen

Rotor DC

Bouwmaterialen oogsten voor een tweede leven

Gebouwen als “mijnen” gebruiken en er herbruikbare materialen uit oogsten, kan je daar een businessmodel van maken? Rotor DC doet het en bewijst dat dit een duurzaam circulair economisch model is dat lokale jobs kan creëren in een tot nu toe onontgonnen markt. Rotor DC ontmantelt, verpakt, slaat op, knapt op en verkoopt de bouwmaterialen. Het gaat dan over tegels, toiletten, arduin, deuren, lampen, spiegels, plafonds,.. je kan het zo gek niet bedenken. Van heinde en ver komen aannemers naar Rotor om een uniek stuk te vinden. Ook als particulier kan je er terecht.

Leuven vond hier inspiratie om een eigen materialenbank op te starten om hergebruik te stimuleren en mensen bewust te maken van het belang van het duurzamer omgaan met materialen en grondstoffen.

Wist je dat vandaag slechts 1% van alle bouwmaterialen een 2de of 3de leven krijgt? Door te oogsten uit gebouwen (“urban mining”) en het opzetten van een materialenbank kan je timmeren aan de weg om hergebruik opnieuw te verankeren in de bouwsector. Een hele uitdaging en absoluut de toekomst. Wil jij ook meewerken aan een materialenbank voor het Waasland? Laat het ons weten!

Economie

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen