dierenpolitie

“Een goed speurdersinstinct én een groot hart voor dieren”

Van honden en pups tot papegaaien, sneeuwuilen en zelfs slangen: bij de milieu- en dierenpolitie in Sint-Niklaas staat een team van vier mensen elke dag opnieuw klaar om zich te ontfermen over verwaarloosde en mishandelde dieren. Teamchef Gerry vertelt over zijn bijzondere opdracht.
Social media sharing

Bij 1e hoofdinspecteur Gerry en zijn collega’s van de milieu- en dierenpolitie lopen er bijna dagelijks meldingen binnen van bezorgde mensen over verwaarloosde dieren of problematische situaties. “Als we een melding ontvangen, bespreken we dit eerst intern. Daarna gaan we op huisbezoek, uiteraard zonder de eigenaar op de hoogte te stellen, om de situatie in te schatten. Meestal kunnen we met een aantal aanbevelingen de situatie vrij snel uitklaren. Een dier in beslag nemen, doen we pas als laatste stap, nadat de eigenaars de kans hebben gekregen zich in orde te stellen. Vaak zijn eigenaars van dieren niet goed op de hoogte van de nodige verzorging van het dier. Zo heeft een Deense dog andere behoeften dan een chihuahua. Een dier vraagt sowieso veel tijd, aandacht en liefde. Het is een investering voor het leven”, vertelt Gerry.

Is generated
fotoreeks dierenpolitie

Harry Potter
Het gebeurt regelmatig dat het team exotische dieren aantreft. “Mensen weten dikwijls niet dat ze bepaalde exotische dieren niet in huis mogen houden. Zo hebben we vorig jaar onder meer een aantal slangen, een papegaai en een uil in beslag genomen. Soms komt dat door een film. De Harry Potter-films bijvoorbeeld hebben voor een enorme stijging van sneeuwuilen in huiskamers gezorgd. Mooi in de film, in realiteit is het uiteraard helemaal anders.”

Pups gered
Een heel uitdagende en afwisselende job, zo omschrijft Gerry zijn opdracht bij de politie. “Naast een goed speurdersinstinct moet je over een groot hart voor dieren beschikken. Je moet echter opletten om niet emotioneel betrokken te raken bij dossiers. Gelukkig kunnen we binnen ons team alle zaken openlijk bespreken. Er zijn vele dossiers die me bijblijven, zeker die met ‘grensoverschrijdende’ inzet. Zo hebben we samen met de collega’s van de politiezones Hamme-Waasmunster en Lokeren een dossier behandeld rond loslopende honden die voor veel dierenleed hebben gezorgd. Met de collega’s van Gent hebben we dan weer een illegale verkoop van pups in kaart gebracht. De pups werden al na vijf weken gescheiden van hun moeder. Door ons snel optreden hebben we bijna alle pups in leven kunnen houden en een nieuwe thuis kunnen geven. Dat maakt onze job zo waardevol!”

Is generated

Dit interview is een artikel uit het stadsmagazine 'Stadskroniek'. Wil je meer lezen over onze stad? Lees Stadskroniek digitaal

Is generated
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen