stadsgesprek

Stadsgesprek 'Iedereen Mee' op zaterdag 1 juni

Op zaterdag 1 juni nodigt de stad Sint-Niklaas iedereen uit voor de vierde editie van het Stadsgesprek ‘Iedereen mee’ in het welzijnshuis. We dompelen deelnemers onder in de thema’s inclusie, diversiteit en gelijke kansen. Het is het ideale moment om inwoners en verenigingen te ontmoeten.
Social media sharing

Voor wie?
Iedereen is welkom op het Stadsgesprek 'Iedereen Mee': inwoners, verenigingen en organisaties. Neem je familie, vrienden, collega of buur mee zeker mee!

Wanneer?

o Zaterdag 1 juni van 9.30 tot 12.30 uur.
o Onthaalmoment om 9.30 uur en om 10 uur een verwelkoming.
o Gratis lunch om 12.30 uur.

Waar?

  • WelzijnshuisAbingdonstraat 99, 9100 Sint-Niklaas

Extra’s

  • Gratis koffie, thee en hapjes voor iedereen
  • Parkeermogelijkheden in de ondergrondse parking
Is generated

Programma

o 9.30 - 10 uur: Onthaal
o 10 - 10.10 uur: Welkom door Schepen Sofie Heyrman
o 10.10 – 10.50 uur: Interactieve sessie met Tuly Salumu
o 10.55 – 12.30 uur: Aanbod workshops
o 12.30 uur: Lunch

Is generated

Inschrijven

Heb je zin in een inspirerende, leerrijke en gezellige dag met andere inwoners en experten? Hou 1 juni alvast vrij in je agenda en schrijf je in!

Indien het niet lukt om in te schrijven, mag je steeds bellen naar 03 778 37 30 of mailen naar regiewelzijn@sint-niklaas.be
Is generated

Aftrap van het Stadsgesprek 2024: schrijfster Tuly Salumu

Als kleuter at ze wafels bij Capeau, als tiener dronk ze haar eerste pintje in den Eglantier. Schoenen kocht ze bij Tims, ijsjes bij cremerie François en cadeautjes voor moederdag bij Parfumerie Pascale. Tuly Salumu is een rasechte Sint-Niklase, of toch niet? Net als één derde van onze stadsgenoten heeft ze een migratieachtergrond. Ze heeft haar bruine huid en zwarte krullen van haar Congolese vader, die fufu met saka-saka voor haar kookte en haar op zondag meenam naar de pinksterkerk. Maakt dat haar minder Sint-Niklazenaar? Vaneigens nie!

In haar keynote vertelt ze over haar liefde voor de Reynaertstad, maar ook over haar pijn. Over haar eigen vooroordelen en hoe ze die is aan het afbreken. Verwacht je aan een boeiende inkijk in 'de ander'. Een reflectie over hoe we de stad veilig en toegankelijk kunnen maken voor elke Sint Niklazenaar. Een pleidooi voor meer verbinding.

Is generated

Keuzeworkshops

Op stap: de Gelukswandeling

Ken jij de gelukswandeling al? Op zaterdag 1 juni nemen we jullie mee door het centrum van Sint-Niklaas en doen we samen de gelukswandeling om

stap voor stap aan je geluk te werken. De wandeling is 3 km lang met als startpunt Houtbriel, en eindpunt de kruising van de Nieuwstraat en de Grote Markt. Tijdens de wandeling maken we samen kennis met de geluksdriehoek en haar bouwblokken. Dit doen we aan de hand van verschillende doe-opdrachten. Zo leer je samen meer over geluk, hoe je eraan kan werken en dat perfect geluk niet bestaat omdat er soms tegenslagen zijn. Volg de wandeling en ontdek jouw kleine gelukjes!

Levende Bibliotheek

In een Levende Bibliotheek ontleen je geen boeken, maar echte mensen van vlees en bloed. Door hun verhaal te vertellen, tonen de levende boeken dat ze zoveel meer zijn dan het label dat de maatschappij hen geeft. Ben je benieuwd naar het leven van iemand met een psychische kwetsbaarheid, iemand die gevlucht is of iemand die blind is? Kies een 'titel' die je aanspreekt en luister naar hun verhaal. Zo ontdek je misschien wel raakvlakken met mensen die je anders niet zo makkelijk ontmoet. Deze Levende Bibliotheek wordt georganiseerd door Avansa Waas-en-Dender en Refu Interim.

Inclusie voor beginners: Eerste stappen naar een meer toegankelijke en inclusieve vereniging?

Begrippen zoals inclusie, toegankelijkheid en kruispuntdenken zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving… maar wat verstaan we hier eigenlijk onder? En wat betekent dit dan voor jouw verenigingen of voor jou als vrijwilligers? In deze vorming nemen we je mee in het inclusief denken, verkennen we de verschillende begrippen en bekijken we samen hoe je hierop als vereniging meer kan inzetten. Zoek je antwoorden op:

- ‘Hoe maak ik mijn activiteit echt toegankelijk?’
- ‘Hoe kan kunnen we een breder publiek aanspreken?’
- ‘Hoe houden we rekening met alle verschillende stemmen en perspectieven binnen onze vereniging?’

We inspireren je met goede voorbeelden uit Sint-Niklaas en geven je enkele heel concrete tips om meteen mee aan de slag te gaan. We maken er een interessante workshop van, waar verbinding, een kritische blik en respect voor elkaar centraal staan! Wat je mag verwachten:

- Je leert de theoretische kaders rond inclusie
- Je kan deze toepassen op je eigen vereniging
- Je gaat in gesprek met andere deelnemers over deze thema’s
- Je gaat geïnspireerd naar huis met enkele concrete tips om meteen toe te passen in de praktijk

Spel: Got Your Back!

In Sint-Niklaas erkennen we dat discriminatie en vooroordelen in vele vormen voorkomen. We spannen ons daarom actief in tegen structurele discriminatie en zetten in op het bevorderen van diversiteit en inclusie!

In 'Got your back' kruipen de spelers in de huid van een personage en ervaren ze de oneerlijke behandeling op verschillende levensdomeinen. Verschillende situaties worden besproken aan de hand van reactiekaarten. Hoe reageer jij als je iets racistisch meemaakt? Hoe kan je een mikpunt het best bijstaan? Wat maakt dat je niet of juist wel reageert op racistische incidenten en uitspraken? Hoe kan je dit veilig doen? Zo hopen we dat dit spel ons in staat stelt samen te werken aan een stad zonder discriminatie!

Is generated

Dienst Regie Welzijn

Abingdonstraat
99
9100
Sint-Niklaas
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen