Enchanté gaat van start

Zeventien hartelijke handelaars gaan van start met Enchanté

'Trakteer eentje meer aan iemand met wat minder'. Op donderdag 16 maart schiet Enchanté in Sint-Niklaas uit de startblokken. Het is een netwerk van 'hartelijke plekken', met handelszaken waar je iets extra kan kopen om te doneren aan iemand in een kwetsbare positie. Al meteen 17 hartelijke handelaars scharen zich achter het initiatief.
Social media sharing

Enchanté Sint-Niklaas is een burgerinitiatief met de warme steun van de stad Sint-Niklaas, Enchanté vzw en Avansa Waas-en-Dender. Het doel? Mensen met elkaar verbinden, ervoor zorgen dat iedereen erbij hoort. Cruciaal is de inzet van hartelijke handels- en horecazaken, die de 'hartelijke plekken' vormen. Zeventien hartelijke plekken zijn er vandaag bij de opstart van Enchanté: Bakkerij Toon De Klerck, De Casino, Skippy’s, Mos en Mok, Plaza Central, ’t Gezondheidshuysje, Kunstenplatform Warp, Tartinneke, Vrouwenontmoetingscentrum, Winny’s, Koek en ei, De Leeuw van Vlaanderen, De Bakkerij, Soep en Zoet, De Wonderbar, De Variant en The Black Sheep. 

Die handelszaken bieden zelf gratis kleine diensten aan, van WIFI, toiletgebruik of elektriciteit om de GSM op te laden. Iedereen kan er ook iemand in nood trakteren. Je kunt een extra koffie betalen, een koffiekoek meer bestellen… Geen grote bedragen, maar een groot verschil voor iemand met wat minder. Zo kunnen mensen in een kwetsbare positie gebruik maken van deze uitgestelde diensten, zoals een drankje in een taverne, een maaltijd in een restaurant of een brood bij de bakker. 

Vertrouwen
Iedereen kan één van de deelnemende handelszaken binnengaan en vragen of er een hartelijke consumptie ter beschikking is. ‘Wordt daar dan geen misbruik van gemaakt?’ is een vraag die soms opduikt. Nee, want Enchanté gaat uit van vertrouwen. "We vertrekken vanuit een bepaalde naïviteit, dat mensen die iets vragen, dat ook gewoon nodig hebben. Voor veel mensen zijn eenvoudige diensten immers niet vanzelfsprekend", klinkt het. 
Gewone betalende klanten worden uitgenodigd om eentje te trakteren. Wanneer er door hen een extra consumptie is betaald, hangt de winkelier een bonnetje op aan een prikbord. Op die manier is het voor iedereen goed zichtbaar of er een uitgestelde dienst beschikbaar is of niet.

Wie vanaf 16 maart in Sint-Niklaas rondloopt, zal de deelnemende handelszaken eenvoudig kunnen herkennen aan het Enchanté-logo op het raam. Onder dit logo tonen pictogrammen welke diensten de handelaar aanbiedt. Er komt ook een stadsplan waar je een overzicht vindt van alle hartelijke handelaars. Vanaf maart is het Enchanté Stadsplan te verkrijgen bij Avansa en alle sociale organisaties in Sint-Niklaas. 

Info: www.enchantevzw.be

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen