Twee mensen wandelen comfortabel naast elkaar in de Schoolstraat

Sint-Niklaas werkt aan veilige en toegankelijke voetpaden, samen met de inwoners: “Samen redden we de stoep!”

Stad Sint-Sint-Niklaas zet de komende vier jaar extra in op veilige en toegankelijke voetpaden voor alle inwoners, onder de campagnenaam ‘Red de Stoep’. Daarvoor gaat de stad zelf aan de slag, en we vragen ook aandacht van onze inwoners. Een toegankelijk voetpad vraagt een engagement van ons allemaal.
Social media sharing

Of je nu stapt, fietst, het openbaar vervoer neemt of met de auto rijdt, vroeg of laat gebruik je het voetpad om je bestemming te bereiken. Voldoende ruimte op het voetpad is noodzakelijk voor vlotte verplaatsingen in de stad: met een rolstoel of blindengeleidehond, maar even goed met een kinderwagen, boodschappentassen of fiets aan de hand.  

Wat doet de stad? 

We werken aan toegankelijke, gezonde en veilige voetpaden.  

  • Bij heraanleg van straten. Als we straten in de stad opnieuw aanleggen, voorzien we waar mogelijk steeds een voldoende breed voetpad.  
    • In de Landbouwersstraat bijvoorbeeld testen we vanaf begin december éénrichtingsverkeer met een proefopstelling. Bij een positieve evaluatie kunnen we bij een definitieve heraanleg van de straat de rijbaan minder breed maken, en dus plaats houden voor parkeren én bredere voet- en fietspaden voorzien. Ook in de Nieuwstraat testen we sinds begin november eenrichtingsverkeer met een proefopstelling.
    • In de Schoolstraat (tussen de Parklaan en Tereken) en Tereken zijn de voetpaden iets breder geworden, binnen de beperkte breedte van deze straten. De rijbaan is er versmald ten voordele van de fietser en er zijn nieuwe, duidelijke parkeerstroken aangebracht, wegens de grote parkeerdruk in deze straten. 
    • Hét beste voorbeeld van ruimte maken voor zachte weggebruikers, en in het bijzonder voetgangers, is natuurlijk de winkelwandellus, Ook in de Prins Albertstraat, waar we momenteel de volgende fase van de winkelwandellus aanleggen, zijn er comfortabele voetpaden getekend in het ontwerp.
  • Door obstakels op het voetpad weg te werken. 
  • Door alternatieven te voorzien om bijv. fietsen te stallen. 
Een toegankelijk voetpad is voor alle inwoners noodzakelijk voor vlotte verplaatsingen in de stad.

Wat kunnen inwoners doen? 

  • Hou minstens 1 meter vrij op het voetpad indien mogelijk. Ideaal is 1,5 meter. 
  • Meld obstakels op het voetpad aan de stad. Zo kunnen de juiste diensten er sneller mee aan de slag.  
    • Je kan een melding maken over bijvoorbeeld zwerfvuil, losliggende tegels in het voetpad, overhangende takken, fietsenstallingen …  
    • Iets melden doe je via de website www.sint-niklaas.be/melding, de klantendienst in het stadhuis of telefonisch via 03 778 30 00. 
  • Plaats je fiets of step in een fietsenstalling waar mogelijk. 
    • In de zone van het Stationsplein, Stationsstraat, Grote Markt, Parklaan tot aan het Waasland Shopping Center vragen we om fietsen en steps enkel nog in de stallingen te plaatsen. 
  • Bied je afval niet in het midden van het voetpad aan. 
    • Zet je container, zak of papierdoos tegen de gevel (of aan de rijweg). De afvalophaler moet de containers ook juist terugplaatsen. Gebeurt dit niet, mag je gerust een foto met de locatie sturen naar info@miwa.be. 
    • Zet je container binnen na afvalophaling. 
    • Bied geen gratis spullen aan op het voetpad. Laat grof vuil ophalen door MIWA en breng herbruikbare zaken naar kringwinkel Den Azalee of laat het ophalen. 
  • Hou het voetpad voor je woning sneeuwvrij. Dat is de plicht van elke burger. Je doet dat best met een sneeuwschop of met strooizout. Let er op dat je de afvoer in de straatgoot niet blokkeert met ijs en sneeuw. Schep de geruimde sneeuw ook niet op de rijweg. Beter is het om de sneeuw zo dicht mogelijk bij je woning te vegen of op de rand van het voetpad. Daar kan de sneeuw rustig wegsmelten. 

Meer tips vind je op www.sint-niklaas.be/reddestoep 

Plaats je fiets in een fietsenstalling: zo is het vlotter wandelen op het voetpad.

Campagneweek 

Van 27 november tot en met 8 december hebben de gemeenschapswachten extra aandacht voor hindernissen op het voetpad. Aan spullen die in de weg staan, hangen ze een kaartje met tips en aandachtspunten voor de inwoners. Samen redden we zo de stoep!  

Ook na deze campagneweek blijven voetpaden een aandachtspunt: het project ‘Red de Stoep’ is gestart in 2023 en loopt vier jaar. Het is een samenwerking tussen heel wat diverse diensten, intern en extern (projecten openbaar domein, beheer openbaar domein, mobiliteit, lokaal sociaal beleid, communicatie, gemeenschapswachten, politie, Inter, Miwa, Logo Waasland, jeugd …). Vanuit verschillende perspectieven werken we aan toegankelijke, gezonde en veilige voetpaden.  

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen