breifestival

Ontdek de fascinerende wereld van breien tijdens het driedaags Breifestival

In het Breimuseum op Zwijgershoek vindt van vrijdag 16 tot en met zondag 18 februari het Breifestival plaats. Iedereen kan er proeven van het nieuwe aanbod aan workshops en rondleidingen voor breiliefhebbers van alle leeftijden. Toegang tot het Breifestival, inclusief de initiaties, demonstraties en rondleidingen, is volledig gratis.
Social media sharing

Het Breimuseum opent zijn deuren op vrijdag, zaterdag en zondag. Van 14 tot 17 uur kan iedereen deelnemen aan de activiteiten. 

PROGRAMMA:
Naaldvilten

Tijdens de initiatie naaldvilten leer je hoe je op een decoratieve manier een gat in een trui kan herstellen of hoe je je trui kan pimpen door er een toffe vilt-print op te zetten. Breng gerust je eigen trui mee!

Met vlag en wimpel (niet op zaterdag)
In deze introductie-workshop staat duurzaamheid centraal! Je leert je eigen ‘totebag’ breien met oude promovlaggen van het museum.

Initiatie industriële handbreimachine (niet op vrijdag
Tijdens deze initiatie ga je zelf aan de slag op de historische handbreimachines.

Van naaldje tot draadje
De allerkleinsten kunnen zich aan onze knutseltafel uitleven met stofjes en zo een papieren mannetje aankleden (vanaf 3 jaar).
 
Start to knit
Altijd al steek willen houden? Ben je een absolute ‘breiginner’? Nogal averechts van aard? Kom dan langs in onze gezellige koffiehoek en oefen met breien met priemen en wol.

Rondleidingen (elke dag om 14 , 15 en 16 uur)
Elk uur start een korte rondleiding over de historische breimachines, het educatief aanbod en onze museale werking.

Demonstraties
Onze enthousiaste medewerkers en vrijwilligers geven kleine demo’s op de historische breimachines, zoals de Stoll vlakbreimachine, industriële handbreimachines, kousenbreimachines en de elektronische huishoudhandbreimachine.

► Over het Breimuseum:
Het Breimuseum in Sint-Niklaas herbergt een collectie van meer dan honderd breimachines van de 19de eeuw tot de vroege jaren 2000, in een verbouwde textielfabriek. Door de vakkennis van opeenvolgende breitechniekers en een gemotiveerd team van vrijwilligers is het grootste deel van deze machines vandaag nog operationeel. Dit zorgt ervoor dat het breimuseum, als onderdeel van de Stedelijke Musea van Sint-Niklaas, geen traditioneel museum is, maar een museum in bedrijf. Naast demonstraties en rondleidingen voor groepen en scholen, gebeuren ook het onderhoud en eventuele herstellingen van de machines in het atelier.

Daarnaast biedt het museum ook begeleiding aan studenten en ontwerpers bij de realisatie van nieuwe creaties op zowel de oude als de moderne, computergestuurde machines. Door erfgoedzorg te combineren met andere domeinen - van ontwerp tot onderwijs - wordt de bedrijvigheid behouden op een plek die onlosmakelijk verbonden is met het textiele verleden van het Waasland.

Het museum bezit automatische vlakbreimachines (de breibedrijven in het Waasland waren meestal uitgerust met deze machines), rondbreimachines (hiermee kan men rondbreien zonder naden), kousenbreimachines (van 1589 tot 1960 werden kousen vooral als luxeartikel verkocht en werden ze aangepast aan de beenvorm; nu kan men kousen produceren zonder naad), elektronisch gestuurde breimachines (ontstaan in 1973 en sindsdien geperfectioneerd).

Tenslotte bevat de collectie ook naaimachines, linkmachines, triplockmachines, tonnen breigarens, een uitgebreid archief van handleidingen, instructies en gespecialiseerde tijdschriften en een massa stof- en kledingstalen enz. Het publiek heeft toegang tot een industriële hal van 625 m² met operationele machines. De rest van de collectie wordt bewaard in een (nog niet toegankelijk) depot van 600m² op de eerste verdieping.

Is generated
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen