Tiny Forest

Nieuw Tiny Forest brengt natuur dichterbij

Met vereende krachten is dinsdag in Sint-Niklaas een nieuw ‘Tiny Forest’ aangeplant. Een bijzonder heuglijk moment, want met liefst 1.300 inheemse bomen en struiken zal het drassig grasland op de hoek van de Eduard Prissestraat en Nieuwe Molenstraat stap voor stap veranderen in een wonderbaarlijk stukje natuur. Het is een initiatief van de stad en GoodPlanet Belgium, met steun van Colruyt Group. Voor Sint-Niklaas is dit Tiny Forest het eerste in een reeks van drie.
Social media sharing

GoodPlanet Belgium is de ambassadeur van Tiny Forest in ons land en plantte tussen 2020 en 2022 al vijf Tiny Forests aan: 3 in Schoten, 1 in Vorst en 1 in Neder-over-Heembeek. Met de steun van Colruyt Group worden tussen 2022 en 2024 in totaal 20 Tiny Forests opgericht, waarvan dit bosje in Sint-Niklaas het eerste is. 

Wat is een Tiny Forest?
Een Tiny Forest is niet zomaar een stadsbosje: de naam ‘Tiny Forest’ en de bijhorende aanpak zijn exclusief geregistreerd. Het bosje bestaat uit inheemse bomen en struiken, die volgens een specifieke methode geplant worden: dicht op elkaar, met 3 à 5 bomen per m². Omdat die tijdens de aanplant extra voedingsstoffen en bescherming krijgen, groeien ze sneller en vormen ze al gauw een waardevol ecosysteem, waar ook vlinders, bijen, vogels en kleine zoogdieren zich meteen thuis voelen.
Maar een Tiny Forest heeft nog een bijzondere meerwaarde: het brengt mensen uit de buurt en nabijgelegen scholen samen. In Sint-Niklaas plantten kinderen van basisschool Sint-Camillus uit de Oude Molenstraat de 1.300 bomen en struiken vandaag samen met buurtbewoners. En het stopt niet na deze plantdag. De kinderen zullen in de buitenklas over de natuur leren. Ze groeien als het ware op met hun bos en worden 'tiny forest rangers'. Buurtbewoners krijgen dan weer een gezonde, groene ontmoetingsplek. Allemaal samen dragen ze zorg voor hun Tiny Forest.

Tiny forest

Waarom een Tiny Forest?
Tiny Forests zijn bedoeld om de natuur dichter bij de mensen te brengen en te zorgen voor meer biodiversiteit binnen een stedelijke omgeving. Kwalitatieve groene ruimte in de nabije omgeving is immers essentieel voor het welzijn en de gezondheid van mensen.
Dergelijke weelderige, biodiverse kleine stukjes wildernis maken de stad bovendien beter bestand tegen de klimaatverandering: de bodem houdt meer water vast, de luchtkwaliteit verbetert en hittestress vermindert. Een Tiny Forest vraagt bovendien weinig ruimte. Elke gemeente heeft er wel plekjes voor.
Voor dit Tiny Forest in Sint-Niklaas – het eerste in een reeks van drie – koos de stad voor het drassig grasland in het begin van de Eduard Prissestraat, vlakbij de Nieuwe Molenstraat. Het terrein, dat eigendom is van de stad, werd altijd gemaaid, maar had verder geen functie. Het heeft een oppervlakte van 1087 m². Ideaal voor een waardevolle natuurbestemming als Tiny Forest dus – in Sint-Niklaas is de maximum oppervlakte van 400 m² aangeplant.

► Wout De Meester, schepen voor Duurzaamheid: "We betrekken een school en de buurt en gaan aan de slag om hier een prachtig stukje natuur in te richten, op te volgen, te verzorgen en ervan te genieten. Niet alleen op de plantdag, maar nog vele jaren daarna. Leerkrachten krijgen ondersteuning van GoodPlanet om buitenlessen te integreren en ze krijgen een lessenpakket om elk jaar opnieuw een klas op te leiden tot 'tiny forest rangers'. Zo wordt het echt hún bos. Ook de andere scholen in de buurt kunnen gebruik maken van de lespakketten. En ook de buurt wordt van bij de start nauw betrokken. Op die manier wordt het bos veel meer dan alleen een hotspot van biodiversiteit in de stad. Het lééft, letterlijk."

Jo Van Cauwenberge, directeur GoodPlanet: “Met zijn oppervlakte van 200-400 m² en zijn groot aantal, zorgvuldig gekozen, inheemse bomen en planten ontwikkelt een Tiny Forest zich binnen de kortste keren tot een waardevol ecosysteem, dat de biodiversiteit stimuleert. Wij moedigen gemeenten dan ook ten zeerste aan om Tiny Forests aan te leggen. Wij begeleiden hen gedurende het volledige ontwikkelingsproces ervan en zorgen ook voor een begeleidend educatief luik.”

Tiny Forest
Tiny Forest
Tiny Forest
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen