De stad zet verdere stappen naar een digitaal ondernemersloket

500.000 euro subsidie voor digitaal ondernemersloket

Sint-Niklaas werkt samen met Mechelen, Kortrijk en de Vlaamse ICT-Organisatie (V-ICT-OR) aan een digitaal ondernemersloket. De Vlaamse overheid steunt het project met een subsidie van 500.000 euro.
Social media sharing

In februari vroeg de stad samen met Mechelen, Kortrijk en V-ICT-OR een subsidie aan via het subsidieprogramma ‘Gemeente zonder Gemeentehuis’, voor de verdere uitwerking van het digitaal ondernemersloket. Met deze subsidie wil de stad verder op de ingeslagen weg van de digitale transformatie. 

Sint-Niklaas heeft de voorbije jaren via het EFRO-project ‘Ondernemersloket Sint-Niklaas’ al de eerste stappen gezet om de dienstverlening te digitaliseren. Op die manier willen we bedrijven en ondernemers een digitaal loket aanbieden dat op elk moment van de dag bereikbaar is. Zij kunnen via dat digitaal ondernemersloket aanvragen indienen, opvolgen, wijzigen en raadplegen. Bedrijven en ondernemers krijgen daarmee ook een duidelijk overzicht van de producten van de stad. Daarnaast biedt het de stad een overzicht van alle ondernemers en de aanvragen die ze hebben lopen. 

"Snel, efficiënt en gebruiksvriendelijk" 
Ine Somers, schepen voor Lokale Economie: "Met het ondernemersloket streven we naar een dienstverlening op maat van de ondernemer: snel, efficiënt en gebruiksvriendelijk. Vanaf 20 april 2022 ging ons digitaal ondernemersloket online. Op dit moment is de drankvergunning ons eerste product dat een ondernemer kan aanvragen en opvolgen. Deze eerste vergunning is een belangrijke stap. Het voorbije jaar is de omgeving gecreëerd om nu snel en efficiënt andere producten toe te voegen. Stelselmatig zullen hier steeds meer vergunningen en premies bijkomen. Zo staan onder andere de terras- en nachtvergunning op het programma. Door het digitaliseren van weerkerende, manuele taken krijgen onze medewerkers ook meer ruimte vrij om andere kwalitatieve, beleidsondersteunende diensten verder uit te bouwen." 

Uitdagingen
Het EFRO-project eindigt op 30 juni, maar dit betekent niet het eindpunt van het digitaal ondernemersloket. Sint-Niklaas wil verder werken aan de digitale transformatie. Hiervoor heeft de stad begin februari, in samenwerking met Mechelen, Kortrijk en V-ICT-OR, de subsidieoproep ‘Gemeente zonder Gemeentehuis’ ingediend. De Vlaamse overheid gaf groen licht en kende een subsidie van 500.000 euro toe. 

Zowel Mechelen, Kortrijk als Sint-Niklaas ervaren dezelfde uitdagingen, namelijk een goed overzicht hebben van de actieve ondernemers in hun stad, de uitwerking van een CRM-systeem (centraal klantenbestand) en het juist capteren van ondernemersvragen. Door een gezamenlijke aanpak zal er meer gestandaardiseerd gewerkt worden tussen de besturen en zal er een lagere implementatiekost zijn.

Uiterlijk 31 mei 2024 willen Sint-Niklaas, Mechelen en Kortrijk een login aanbieden aan de ondernemers in hun stad. In totaal gaat het om 21.515 ondernemers. Met deze login kunnen de ondernemers hun gegevens aanpassen, vragen aan de stad stellen, vergunningen aanvragen en antwoorden opvolgen. De stedelijke diensten kunnen gericht communiceren, ondernemersproducten aanbieden, beleids- en individuele informatie inwinnen. 

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen