De bakkers van het Reynaertgebak

50 jaar Reynaertgebak: een bijzonder smakelijk stukje culinair erfgoed

Het Reynaertgebak bestaat exact vijftig jaar. Deze bijzondere lekkernij, een bereiding met biscuit, ananas, marsepein en Grand Marnier, is de voorbije decennia uitgegroeid tot een zoet stukje lokaal, culinair erfgoed. Het is ook officieel erkend als streekproduct. Maar tot ver buiten de stadsgrenzen smullen ze ervan. Zelfs bij de koninklijke familie vinden ze het Reynaertgebak om duimen en vingers bij af te likken.
Social media sharing

Het Reynaertgebak is één van dé creaties van de Sint-Niklase banketbakkers, verenigd in de ‘Koninklijke Bond der Brood- en Banketbakkers van Sint-Niklaas en omliggende’. Alles begon met het ‘Gâteau de Saint-Nicolas’, een gebak dat al in de 19de eeuw werd vervaardigd. Onder impuls van Georges Laureys zetten vijftig jaar geleden de meesterbanketbakkers samen hun schouders onder de lancering van het Reynaertgebak, dat gebaseerd is op dat ‘Gâteau de Saint-Nicolas’. In maart 1973, dag op dag vijftig jaar geleden, werd het eerste Reynaertgebak aangesneden in het stadhuis van Sint-Niklaas.

Het gebak kreeg officieel deze naam omdat dat jaar de Reynaertmassaspelen plaatsvonden. Vijftig jaar later beleeft Sint-Niklaas opnieuw een Reynaertjaar, met in september het grootse openluchtspektakel R de musical.

Voor échte patissiers
Het Reynaertgebak is pure traditie en is ook officieel erkend als streekproduct. "En het is niet eenvoudig om het te maken. Alleen de échte patissiers kunnen dat nog", klinkt het.

Het Reynaertgebak

De belangrijkste ingrediënten: geroosterde amandelen, eieren, suiker, bloem, ananas, marsepein en Grand Marnier. De ingrediënten zijn niet streekgebonden, maar omdat het in de Sint-Niklase bakkerstraditie past, is het Reynaertgebak onlosmakelijk verbonden met de Wase hoofdstad en kreeg het de erkenning als streekproduct. In 1986 werd nog een nieuwe creatie voorgesteld, de Reynaertbonbon, verwant met het Reynaertgebak.

Tot ver buiten de stadsgrenzen is het gebak bekend. Zelfs bij de koninklijke familie vinden ze het Reynaertgebak om duimen en vingers bij af te likken. Onder meer op het verlovingsfeest van Filip en Mathilde stond de lekkernij op het dessertbuffet. En in 1985 proefde wijlen koning Boudewijn van het Reynaertgebak bij zijn bezoek aan Sint-Niklaas.

In de jaren 1970 en 1980 maakten zowat alle banketbakkers in Sint-Niklaas het Reynaertgebak. Vandaag is het nog bij een aantal bakkers verkrijgbaar. Er zijn nu eenmaal ook veel minder banketbakkers in Sint-Niklaas. Maar dat wil niet zeggen dat deze bijzondere traditie minder levendig is.

► De Reynaertbakkers:
-  Patisserie Stefan, Raapstraat 55, Sint-Niklaas
- Patisserie Thierens, Kokkelbeekstraat 47, Sint-Niklaas
- Bonne Tarte, Lepelhoekstraat 2, Sint-Niklaas
- Bakkerij Everix, Kruibekesteenweg 61, Beveren
- Maison Tarte d’Or, Eindestraat 15, Belsele
- Bakkerij Toon De Klerck, Vijfstraten 86, Sint-Niklaas

De bakkers van het Reynaertgebak
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen